Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Zupa ogórkowa najlepsza ze wszystkich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa ogórkowa - tradycyjna zupa kuchni polskiej. Jak dla mnie najlepsza zupa jaka istnieje. Nie znam chyba nikogo kto nie lubiłby zupy ogórkowej, która większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. Cudnie kwaśna, na domowych, chrupiących ogórkach

Zupa ogórkowa najlepsza ze wszystkich Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa ogórkowa najlepsza ze wszystkich

 

  • 3 twarde ogórki kiszone (najlepiej domowe)
  • 150-200 ml wody z ogórków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 pora
  • 500 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml gęstej śmietany
  • koperek świeży
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa najlepsza ze wszystkich

ETAP 1:

Zupa ogórkowa najlepsza ze wszystkich
Marchewkę oraz pietruszkę kroimy w słupki

Marchewkę oraz pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki.

ETAP 2:

Zupa ogórkowa najlepsza ze wszystkich
Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w kostkę

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę

ETAP 3:

Zupa ogórkowa najlepsza ze wszystkich
Pora należy umyć i pokroić w plasterki

Pora myjemy i kroimy w plasterki.
Wszystkie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 min.

ETAP 4:

Zupa ogórkowa najlepsza ze wszystkich
Ogórki ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni z cebulą i dodatkiem masła

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki i obsmażamy na patelni z dodatkiem masła. Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do cebuli razem z wodą z ogórków. Smażymy ok. 5 minut i dodajemy do gotujących się warzyw.

ETAP 5:

Zupa ogórkowa najlepsza ze wszystkich
Zupę zaprawiamy śmietaną i posypujemy koperkiem lub natką pietruszki

Gotową zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem (opcjonalnie), zaprawiamy śmietaną* i posypujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.


Tagi:

ogórki