Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa z kluseczkami
Warzywa dokładnie umyć, obrać, opłukać, przekrajać wzdłuż na połówki, dodać łyżkę oleju słonecznikowego lub oliwy, zalać wrzącą wodą, lekko osolić i ugotować wywar. Ogórki opłukać, cienko obrać i drobniutko pokrajać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Następnie włożyć do rondelka, wlać resztę oleju lub oliwy, poddusić i połączyć z przecedzonym wywarem (warzywa z wywaru wykorzystać na sałatkę). Przesianą mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, wlać do wrzącej zupy, zagotować i odstawić. Dodać śmietanę, a następnie przyprawić zupę do smaku solą i cukrem. Podawać z dodatkiem krajanych klusek, ugotowanych osobno; na talerzach posypać natką pietruszki. Z dodatku mąki można zrezygnować wówczas, gdy kluski gotujemy bezpośrednio w odcedzonym wywarze przed dodaniem ogórków. Zagniatamy twarde ciasto z mąki, jaja i odrobiny wody. Rozwałkowujemy je podsypując mąką, a gdy trochę przeschnie, zwijamy w ścisły rulon i krajemy kluseczki o grubości zapałki. Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku.
darek112