Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa ogórkowa z kluseczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Warzywa dokładnie umyć, obrać, opłukać, przekrajać wzdłuż na połówki, dodać łyżkę oleju słonecznikowego lub oliwy...

Zupa ogórkowa z kluseczkami

Składniki:

Zupa ogórkowa z kluseczkami

 

  • 30 dag kwaszonych ogórków
  • 2 łyżki oleju
  • duża pietruszka
  • 2 marchewki
  • por
  • 2 duże cebule
  • 1/2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • sól
  • cukier

 

  • Ciasto na kluski:
  • 3/4 szklanki mąki
  • jajo
  • woda
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z kluseczkami
Warzywa dokładnie umyć, obrać, opłukać, przekrajać wzdłuż na połówki, dodać łyżkę oleju słonecznikowego lub oliwy, zalać wrzącą wodą, lekko osolić i ugotować wywar. Ogórki opłukać, cienko obrać i drobniutko pokrajać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Następnie włożyć do rondelka, wlać resztę oleju lub oliwy, poddusić i połączyć z przecedzonym wywarem (warzywa z wywaru wykorzystać na sałatkę). Przesianą mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, wlać do wrzącej zupy, zagotować i odstawić. Dodać śmietanę, a następnie przyprawić zupę do smaku solą i cukrem. Podawać z dodatkiem krajanych klusek, ugotowanych osobno; na talerzach posypać natką pietruszki. Z dodatku mąki można zrezygnować wówczas, gdy kluski gotujemy bezpośrednio w odcedzonym wywarze przed dodaniem ogórków. Zagniatamy twarde ciasto z mąki, jaja i odrobiny wody. Rozwałkowujemy je podsypując mąką, a gdy trochę przeschnie, zwijamy w ścisły rulon i krajemy kluseczki o grubości zapałki. Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku.

Tagi:

ciasto ogórki