bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Zupa ogórkowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Zupa ogórkowa z dodatkiem makaronu jest smaczna i delikatna, smakuje zupełnie inaczej niż z ziemniakami.

Zupa ogórkowa z makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ogórkowa z makaronem

 

  • 3 litry bulionu mięsnego
  • 0,5 kilograma ogórków kiszonych
  • 200 gram dowolnego makaronu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • Sól, pieprz
  • Pół pęczka kopru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z makaronem
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, w rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy ogórki , podsmażamy przez kilka minut. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół plastry, przekładamy do garnka zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy podsmażone ogórki, gotujemy przez kilka minut.

Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody, dodajemy śmietanę rozmieszaną w niewielkiej ilości gorącej zupy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron i posiekany koper. 
Zupa ogórkowa z makaronem
Ogórki ścieramy na tarce, przesmażamy na maśle.
Zupa ogórkowa z makaronem
Do bulionu dodajemy starte warzywa, ogórki.
Zupa ogórkowa z makaronem
Zupę zagęszczamy mąką, dodajemy śmietanę.
Zupa ogórkowa z makaronem
Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowany makaron.

Tagi:

ogórki