edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zupa ogórkowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kaprys mojego męża okazał się zaskakująco smaczny :)

Zupa ogórkowa z makaronem

Składniki:

Zupa ogórkowa z makaronem

 

  • Około 10 dag wieprzowiny (ja dałam warkocz od świątecznego schabu środkowego)
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 4 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałeczek selera
  • mały kawałeczek pora (z białej części)
  • słoiczek 300 ml gotowych ogórków na zupę (własnej roboty)
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka suszonego koperku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • śmietana do zabielenia zupy (ja nie zabielam, więc moja jest „przezroczysta”)
  • ok. 200 g makaronu świderki

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z makaronem
Mięso umyć, włożyć do rondla, zalać 1,5 litra zimnej wody, zagotować, zszumować, dodać suszoną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Lekko posolić.Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso stanie się prawie miękkie. W tym czasie obrać i umyć włoszczyznę, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobniutko posiekać. Włoszczyznę dodać do wywaru i gotować do miękkości.
W malutkim rondelku rozgrzać sklarowane masło, wrzucić na nie ogórki ze słoiczka (razem z sosikiem) i pod przykryciem dusić kilka minut. Przełożyć ogórki do wywaru z miękkimi warzywami. Proponuję nie dodawać od razu wszystkich ogórków, bo zupa może okazać się zbyt kwaśna, a lepiej dokwasić niż odkwasić :). Dodać koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wszystko razem pogotować kilka minut. Ewentualnie zabielić zupę śmietaną, tzn. do kubeczka ze śmietaną dodać kilka łyżek gorącej zupy, aby ją zahartować, wymieszać, a następnie wlać do rondla. Mięso wyjąć na talerz bądź deskę do krojenia, podzielić na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucić do zupy.
Podawać z ugotowanym al dente według przepisu na opakowaniu makaronem.