Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa z makaronem
Mięso umyć, włożyć do rondla, zalać 1,5 litra zimnej wody, zagotować, zszumować, dodać suszoną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Lekko posolić.Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso stanie się prawie miękkie. W tym czasie obrać i umyć włoszczyznę, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobniutko posiekać. Włoszczyznę dodać do wywaru i gotować do miękkości.
W malutkim rondelku rozgrzać sklarowane masło, wrzucić na nie ogórki ze słoiczka (razem z sosikiem) i pod przykryciem dusić kilka minut. Przełożyć ogórki do wywaru z miękkimi warzywami. Proponuję nie dodawać od razu wszystkich ogórków, bo zupa może okazać się zbyt kwaśna, a lepiej dokwasić niż odkwasić :). Dodać koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wszystko razem pogotować kilka minut. Ewentualnie zabielić zupę śmietaną, tzn. do kubeczka ze śmietaną dodać kilka łyżek gorącej zupy, aby ją zahartować, wymieszać, a następnie wlać do rondla. Mięso wyjąć na talerz bądź deskę do krojenia, podzielić na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucić do zupy.
Podawać z ugotowanym al dente według przepisu na opakowaniu makaronem.
W malutkim rondelku rozgrzać sklarowane masło, wrzucić na nie ogórki ze słoiczka (razem z sosikiem) i pod przykryciem dusić kilka minut. Przełożyć ogórki do wywaru z miękkimi warzywami. Proponuję nie dodawać od razu wszystkich ogórków, bo zupa może okazać się zbyt kwaśna, a lepiej dokwasić niż odkwasić :). Dodać koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wszystko razem pogotować kilka minut. Ewentualnie zabielić zupę śmietaną, tzn. do kubeczka ze śmietaną dodać kilka łyżek gorącej zupy, aby ją zahartować, wymieszać, a następnie wlać do rondla. Mięso wyjąć na talerz bądź deskę do krojenia, podzielić na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucić do zupy.
Podawać z ugotowanym al dente według przepisu na opakowaniu makaronem.