LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Zupa paprykowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Po prostu fantastyczna zupa.

Zupa paprykowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa paprykowa

 

  • papryka czerwona 1 kg
  • cebula duża 3
  • ziemniaki 2
  • kostki rosołowe drobiowe 2
  • oliwa 2 łyżki
  • sól, pieprz, chili
  • gęsta śmietana, groszek ptysiowy lub grzanki, natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Zupa paprykowa
Zagotować litr wody, wrzucić kostki rosołowe, wymieszać. Cebulę obrać, poszatkować, wrzucić na zimną oliwę na dużej, głębokiej patelni, mieszając smażyć przez 3-5 minut. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli, mieszając smażyć kolejne 3-5 minut, wrzucić do bulionu, zagotować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do papryki. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Podawać z kleksem śmietany, groszkiem ptysiowym lub grzankami i natką pietruszki.
Zupa paprykowa
Smażenie cebuli z papryką na zupę paprykową.
Zupa paprykowa
Dodanie przesmażonej cebuli z papryką do bulionu.
Zupa paprykowa
Dodawanie ziemniaków do bulionu z cebulą i papryką.
Zupa paprykowa
Miksowanie warzyw z bulionem na zupę paprykową.

Tagi:

papryka