marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa paprykowo-bakłażanowa.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Warzywa umyć,przekroić i oczyścić,sporządzić bulion warzywny, połówki pozostałych jarzyn zgrillować i zdjąć skórkę.Zmiksować z bulionem.

Zupa paprykowo-bakłażanowa.

Składniki:

Zupa paprykowo-bakłażanowa.

 

  • 4 papryki kolorowe-czerwona, pomarańczowa,
  • 4 bakłażany,
  • 1 czuszka,
  • 1,5 l.wody,
  • 4 kostki bulionu warzywnego,
  • sól,
  • 50 g.kremówki,
  • łyżeczka cukru,
  • świeże listki bazylii do dekoracji,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę.

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa paprykowo-bakłażanowa.
Papryki i bakłażana opłukać, przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych i ogonków, połówki ułożyć na blasze lub grillu elektrycznym i opiekać przez góra 15-30 min., aż skórka na nich zbrązowieje. Następnie zdjąć łopatką połówki papryk i bakłażana z grilla, zapakować do woreczka foliowego, aby łatwiej było zdjąć z nich skórkę po upływie godziny. Sporządzić bulion warzywny, dodając parę kostek bulionu do lekko wrzącej wody. Dodać oczyszczoną i posiekaną czuszkę. Pogotować z 15 min. i odstawić do przestudzenia. Wyjąć z woreczka połówki papryk i bakłażanów i zdejmować delikatnie z nich skórkę palcami a potem przetrzeć przez sitko do garnka z bulionem , a następnie zmiksować blenderem, trzymając mieszadło przy samym dnie naczynia. Ubić kremówkę na sztywno z odrobiną cukru, wstawić na 35 min. do lodówki. Gotowy krem paprykowo-bakłażanowy nalewać do miseczek, dekorować klek- -sami ubitej kremówki i listkami świeżej bazylii.