Zupa ,,Pazibroda''

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupę podajemy na talerzu z zieleniną,pietruszką lub koperkiem. Nadaje się na obiad,na kolację i na śniadanie.

Zupa ,,Pazibroda''

Składniki:

Zupa ,,Pazibroda''

 

  • 5 szklanek wody
  • 1/4 główki kapusty słodkiej
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 plaster selera
  • 1 mała cebula
  • 1 pomidor lub 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki śmietany
  • sól,pieprz ziołowy,natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa ,,Pazibroda''
Ziemniaki i jarzyny umyte pod bieżącą wodą,obrane i pokrojone w kostkę ugotować w wodzie z 1 łyżką oleju i solą razem z kapustę umytą,bardzo grubo krojoną,pod koniec gotowania dodać surowy,umyty pod bieżącą wodą pomidor bez skóry,pokrojony w ćwiartki.Zaprawić zasmażką (masło rozpuścić w rondlu,wymieszać z mąką,rozprowadzić 1/3 szklanki zimnej wody). Wlać do zupy,zagotować,zabielić śmietaną.