SUPERPRZEPIS

Zupa Pho z kaczką

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Zupa Pho z kaczką Więcej zdjęć (5)

Bardzo aromatyczny bulion z kaczki zaserwowany z makaronem, kaczką kiełkami i ziołami przeniesie nas swoim smakiem do Azji, polecam naprawdę warto skosztować!

Składniki:

Zupa Pho z kaczką

 

  • 1 kaczka
  • 2-3 cebule dymki
  • 6 plasterków imbiru
  • 5 ziaren kardamonu
  • ½ gwiazdki anyżu (można więcej ale my za nim nie przepadamy )
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 5 goździków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki soli
  • Marynata:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • Dodatkowo
  • Kiełki fasoli ( u mnie lucerny )
  • Makaron pho
  • Natka kolendry
  • Imbir
  • Limonka
  • Chilli
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania:

Zupa Pho z kaczką
Kaczkę myjemy, osuszamy – wycinamy z niej filety, odkładamy. Z korpusu ściągamy część skóry (aby wywar nie był zbyt tłusty) o tak przygotowany przekładamy do garnka.

Zalewamy go wodą, tak aby przykryła kaczkę, Dodajemy do niej pokrojoną dymkę, czosnek. Na sucha patelnie przekładamy wszystkie przyprawy i prażymy je przez 1-2 minuty.

Uprażone przyprawy dodajemy do garnka z kaczką i gotujemy wszystko na wolnym ogniu jak rosół tj. około 4 godzin. Filety z kaczki marynujemy w sosie sojowym i przyprawie 5 smaków minimum 30 minut.

Filety osuszamy na ręczniku papierowym a następnie przekładamy na patelni (skora do dołu ) i smażymy ją 8 minut z jednej strony a następnie około 5 minut z drugiej. Usmażoną kaczkę przekładamy na deskę i zostawiamy aby odpoczęła.

Kroimy ją w cienkie plasterki. Makaron przygotowujemy wg, wskazówek na opakowaniu. Chilli i szczypiorek siekamy.

Ugotowaną zupę przecedzamy przez sitko. Do miseczek nakładamy makaron i plasterki kaczki, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy posiekaną chilli, imbir, a także garść kiełków, szczypiorku i kolendry, skrapiamy odrobiną soku z limonki i serwujemy gorące, smacznego ; ) 
Zupa Pho z kaczką
Kaczkę myjemy, osuszamy – wycinamy z niej filety, odkładamy. Z korpusu ściągamy część skóry (aby wywar nie był zbyt tłusty) o tak przygotowany przekładamy do garnka. Zalewamy go wodą, tak aby przykryła kaczkę, Dodajemy do niej pokrojoną dymkę, czosnek. Na sucha patelnie przekładamy wszystkie przyprawy i prażymy je przez 1-2 minuty. Uprażone przyprawy dodajemy do garnka z kaczką i gotujemy wszystko na wolnym ogniu jak rosół tj. około 4 godzin.
Zupa Pho z kaczką
Filety z kaczki marynujemy w sosie sojowym i przyprawie 5 smaków minimum 30 minut.
Zupa Pho z kaczką
Filety osuszamy na ręczniku papierowym a następnie przekładamy na patelni (skora do dołu ) i smażymy ją 8 minut z jednej strony a następnie około 5 minut z drugiej. Usmażoną kaczkę przekładamy na deskę i zostawiamy aby odpoczęła. Kroimy ją w cienkie plasterki.
Zupa Pho z kaczką
Do miseczek nakładamy makaron i plasterki kaczki, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy posiekaną chilli, imbir, a także garść kiełków, szczypiorku i kolendry, skrapiamy odrobiną soku z limonki i serwujemy gorące, smacznego ; )

Tagi:

kaczka zupa