Sposób przygotowania:
Orientalna zupa z kaczki z tamaryndowcem
Skrzydełka z kaczki umyć , włożyć do garnka. Marchew , seler cebule i pora oczyścić i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka z kaczką , zalać wodą , dodać liść i ziele (nie dużo) i gotować na małym ogniu aż ugotuje nam się esencjonalny wywar. Cedzimy płyn przez sitko. Marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy z powrotem do wywaru. Mięso oddzielamy od kości i również dodajemy z powrotem do zupy. Resztę wyrzucamy. Kurki płuczemy pod zimą wodą , odcinamy korzonki. Następnie przelewamy wrzącą wodą aby się sparzyły i dodajemy do zupy. Gdy się zagotuje dodajemy orzechy nerkowca i pokrojoną kapustę pekińską. Doprawiamy solą , pieprzem , curry i kuminem. Tamaryndowiec zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści. Następnie najlepiej przez sito przelewamy cały płyn do wywaru. Cały aromat trafi do zupy a pozbędziemy się w ten sposób pozostałych grudek. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, (według uznania) ja dodałem około 100 ml. i posiekaną świeżą kolendrę.
marietta