KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Wietnamska zupka prosto z Hanoi

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyjątkowa wietnamska zupka o gęstej konsystencji, z kurczakiem, makaronem i warzywami. Prosta i smaczna.

Wietnamska zupka prosto z Hanoi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wietnamska zupka prosto z Hanoi

 

  • Przepis na jedną porcję:
  • 100 gram fileta z kurczaka,
  • garść makaronu,
  • 2-3 cm korzenia imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązka świeżej kolendry,
  • sos rybny do smaku,
  • sos sojowy do smaku,
  • 150 mililitrów bulionu drobiowego lub wołowego,
  • mała ostra papryka, ilość uzależniona od uznania ostrości,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • kawałek pora do dekoracji,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,

 

Sposób przygotowania:

Wietnamska zupka prosto z Hanoi
Wok skrapiamy oliwą, nagrzewamy, kolejno dodajemy pokrojony drobno czosnek, imbir, oraz ostrą papryczkę, następnie dodajemy kurczaka i cukier, smażymy do uzyskania złotego koloru, wszystko doprawiamy sosem rybnym i sojowym. Kolejny krok to dodanie bulionu i gotowanie około 4-5 minut, wszystko zagęszczamy mąką ziemniaczaną połączoną z małą ilością wody i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Na dno głębokiego talerza układamy ugotowany makaron, posypujemy obficie kolendrą i wlewamy gotową zupę, dekorujemy pokrojonym drobno porem, SMACZNEGO.



Przepis na zupę dostałem od ulicznego wietnamskiego kucharza, który przyrządza ją od 15 lat na ulicach Hanoi, próbując ją pierwszy raz byłem zaskoczony oryginalnością smaku i prostotą dania zupa w przygotowaniu jest szybka a jej smak to ukoronowanie kubków smakowych naszego podniebienia.
Wietnamska zupka prosto z Hanoi
Rozgrzewamy wok, skrapiamy dobrą oliwą .
Wietnamska zupka prosto z Hanoi
Smażymy składniki według przepisu do uzyskania miękości.
Wietnamska zupka prosto z Hanoi
Do gotowej mieszanki dodajemy makaron i wywar..
Wietnamska zupka prosto z Hanoi
Wszystko gotujemy kilka minut i wlewamy do głębokiego talerza.