migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1174]

Zupa z brązowych pieczarek z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejna wersja zupy pieczarkowej. Tym razem wykorzystałam brązowe pieczarki. Pieczarki te są trudniej dostępne i droższe ale równie smaczne jak te znane czyli białe. Brązowa pieczarka jest bardziej twarda i zwarta.

Zupa z brązowych pieczarek z mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z brązowych pieczarek z mascarpone

 

  • 500 g brązowych pieczarek
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • ulubiony makaron, u mnie świderki

Sposób przygotowania:

Zupa z brązowych pieczarek z mascarpone
Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki.

Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę i cebulę. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić pieczarki. Następnie pieczarki przełożyć do garnka.

Zagotować i gotować ok 10 minut. Następnie dodać serek mascarpone. Gotować dalej aż warzywa i pieczarki będą miękkie a serek całkowicie się rozpuści.

Od czasu do czasu przemieszać. Gdy zupka będzie już gotowa zestawić z ognia i dodać posiekana natkę pietruszki i wymieszać.

Gotową zupkę podawać z makaronem. 
Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek z mascarpon
Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek z mascarpon
Pieczarki pokroić w grubsze plasterki.
Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek z mascarpon
Na patelni rozpuścić masło i zrumienić pieczarki.
Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek z mascarpon
Następnie pieczarki przełożyć do garnka. Zagotować i gotować ok 10 minut. Następnie dodać serek mascarpone.

Tagi:

pieczarki zupa