migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupka pieczarkowa bardzo często gości na naszym stole. Najbardziej lubimy właśnie taką z ziemniakami choć z makaronem też jest pyszna.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

 

  • 500 g pieczarek
  • 700 g obranych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 l bulionu
  • 1 duża cebula
  • 1-2 garście posiekanej natki pietruszki
  • ok 100 ml śmietanki 30 %
  • 1-2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w pół plastry. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem, zagotować. Pieczarki małe przekroić na pół a jak większe to pokroić w grubsze plastry.

Pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle i również wrzucić do garnka. Całość gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia, wlać śmietankę oraz dodać posiekana natkę pietruszki. 

Wymieszać i można podawać.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w pół plastry. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem, zagotować.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Pieczarki małe przekroić na pół a jak większe to pokroić w grubsze plastry.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle i również wrzucić do garnka.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Całość gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia, wlać śmietankę oraz dodać posiekana natkę pietruszki.