zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2394]

Zupa pieczarkowo-paprykowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kombinacja pieczarek, papryki i seka topionego

Zupa pieczarkowo-paprykowa

Składniki:

Zupa pieczarkowo-paprykowa

 

  • 600 g kości z karkówki
  • 400 g pieczarek
  • 300 g czerwonej papryki
  • 1 duża marchewka
  • 500 g ziemniaków
  • 2 serki topione Hochland śmietankowe
  • sól
  • pieprz
  • delikat do zup Knorr
  • 1 kostka rosołowe Winiary
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 liście selera
  • 3 l wody
  • świeży koperek do posypania

 

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowo-paprykowa
Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować wywar mięsny na małym ogniu zdejmując powstałe burzyny.
Po zagotowaniu wywar posolić.
Paprykę, pieczarki, ziemniaki i zieleninę pokroić: natkę i seler posiekać, koperek posiekać osobno.
Pieczarki pokroić w półplasterki, ziemniaki, marchew i paprykę pokroić w kostkę.
Gdy mięso na kościach jest prawie miękkie wrzucić zielone warzywa, po około 5 minutach dodać pieczarki, paprykę, marchew i ziemniaki ( ziemniaki dodałam razem, gdyż mam taki gatunek, że długo się gotują ).
Gotować warzywa do miękkości, dodać pozostałe przyprawy do smaku i kostkę rosołową.
Na koniec do niewielkiego naczynia wlać z 200 ml wywaru z zupy i rozmieszać w nim serki.
Jeśli zupa jest zbyt rzadka możemy zagęścić odrobiną mąki.
Po nalaniu zupy na talerz posypać świeżym koperkiem.

Tagi:

papryka zupa