Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa pieczarkowo-warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna zupka z pieczarek z dodatkiem warzyw.

Zupa pieczarkowo-warzywna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowo-warzywna

 

  • 1/2 dużej cebuli
  • olej do smażenia
  • 40 dkg pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • ok. 10 cm kawałek pora
  • ok. 50 g korzenia selera
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 l bulionu drobiowego lub wieprzowego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowo-warzywna
W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli. Smażyć razem kilka minut. Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Do grzybów z cebulą dodać marchewkę, por, seler, pieprz i mięso mielone. Smażyć dalej, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Podczas mieszania mięso rozdzielać łyżką, żeby nie zbiło się w jeden klops. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę, wrzucić do garnka. Wlać bulion, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Śmietanę dokładnie rozmieszać z pół szklanki zimnej wody i mąką. Zagęścić nią zupę, ponownie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
Zupa pieczarkowo-warzywna
Starte na tarce pieczarki dodane do zeszklonej cebuli.
Zupa pieczarkowo-warzywna
Przygotowane warzywa dodane razem z mięsem do grzybów.
Zupa pieczarkowo-warzywna
Obrane umyte i pokrojone ziemniaki wrzucone do garnka.
Zupa pieczarkowo-warzywna
Śmietana kremówka wymieszana z mąką i zimną wodą.

Tagi:

mięso