Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Zupa piwna na boczku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kremowa zupka piwna na boczku, podana z wędzonym twarogiem. Gęsta i rozgrzewająca a przy tym lekka:)

Zupa piwna na boczku

Składniki:

Zupa piwna na boczku

 

Sposób przygotowania:

Zupa piwna na boczku
Boczek pokrój w paski i podsmaż go na patelni, kiedy ładnie się wytopi i zrumieni zdejmij go z patelni a na wytopionym tłuszczu długo podsmażaj cebulkę. Kiedy cebulka się skarmelizuje dodaj do niej mąkę i chwilę podsmażaj do momentu aż powstanie ciemna zasmażka.

Do tak powstałej zasmażki dodaj piwo wraz z bulionem, całość zagotuj. Kiedy już nadmiar alkoholu odparuje z zupy możesz ją doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, liściem laurowym i zielem angielskim.

Gotową zupę zabiel śmietanką, podawaj z wcześniej podsmażonym boczkiem i wędzonym twarogiem.

Tagi:

boczek ser zupy