Sposób przygotowania:
Zupa piwna na boczku
Boczek pokrój w paski i podsmaż go na patelni, kiedy ładnie się wytopi i zrumieni zdejmij go z patelni a na wytopionym tłuszczu długo podsmażaj cebulkę. Kiedy cebulka się skarmelizuje dodaj do niej mąkę i chwilę podsmażaj do momentu aż powstanie ciemna zasmażka.
Do tak powstałej zasmażki dodaj piwo wraz z bulionem, całość zagotuj. Kiedy już nadmiar alkoholu odparuje z zupy możesz ją doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, liściem laurowym i zielem angielskim.
Gotową zupę zabiel śmietanką, podawaj z wcześniej podsmażonym boczkiem i wędzonym twarogiem.
Do tak powstałej zasmażki dodaj piwo wraz z bulionem, całość zagotuj. Kiedy już nadmiar alkoholu odparuje z zupy możesz ją doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, liściem laurowym i zielem angielskim.
Gotową zupę zabiel śmietanką, podawaj z wcześniej podsmażonym boczkiem i wędzonym twarogiem.
SylaUla