Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa
W garnku 3 litrowym gotujemy porcję rosołową. Gdy mięso będzie miękkie, do garnka dodajemy obrane i pokrojone wzdłuż marchewki, obraną pietruszkę w całości, obrany seler przekrojony na pół, posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy do smaku kostkę rosołową, przyprawę Warzywko (ok. 1 łyżki) i pieprz. W ten sposób uzyskujemy rosół. Chwilkę gotujemy. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy (ja polecam Pudliszki z czosnkiem) tak, aby zupa była czerwona. Chwilkę gotujemy. W tym czasie przygotowujemy zaklepkę: Do szklanki wsypujemy mąkę, zalewamy śmietaną i dodajemy wodę. Dokładnie mieszamy na jednolity płyn. Żeby śmietana się nie zważyła zupę zaciągam w następujący sposób: Do szklanki, w której mam zrobioną zaklepkę dodaję po łyżce gorącej zupy i mieszam. Gdy zaklepka się zahartuje wlewam ją powoli do garnka z zupą i szybko mieszam. Wówczas doprowadzam zupę do wrzenia i zupka gotowa. Smacznego :)