karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna zupka pomidorowa podawana z makaronem.

Zupa pomidorowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa pomidorowa

 

  • 1 porcja rosołowa
  • 5 marchewek
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • natka pietruszki
  • 1 pietruszka
  • kostka rosołowa
  • Warzywko
  • pieprz
  • przecier pomidorowy
  • Zaklepka:
  • 2 łyżki mąki
  • śmietana 12%
  • woda

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa
W garnku 3 litrowym gotujemy porcję rosołową. Gdy mięso będzie miękkie, do garnka dodajemy obrane i pokrojone wzdłuż marchewki, obraną pietruszkę w całości, obrany seler przekrojony na pół, posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy do smaku kostkę rosołową, przyprawę Warzywko (ok. 1 łyżki) i pieprz. W ten sposób uzyskujemy rosół. Chwilkę gotujemy. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy (ja polecam Pudliszki z czosnkiem) tak, aby zupa była czerwona. Chwilkę gotujemy. W tym czasie przygotowujemy zaklepkę: Do szklanki wsypujemy mąkę, zalewamy śmietaną i dodajemy wodę. Dokładnie mieszamy na jednolity płyn. Żeby śmietana się nie zważyła zupę zaciągam w następujący sposób: Do szklanki, w której mam zrobioną zaklepkę dodaję po łyżce gorącej zupy i mieszam. Gdy zaklepka się zahartuje wlewam ją powoli do garnka z zupą i szybko mieszam. Wówczas doprowadzam zupę do wrzenia i zupka gotowa. Smacznego :)
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa, która nie jest jeszcze zaciągnięta.
Zupa pomidorowa
Zaklepka do zupy pomidorowej: mąka+śmietana 12%+woda.

Tagi:

pomidory