misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Zupa pomidorowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ze świeżych pomidorów zupa ma niepowtarzalny smak.

Zupa pomidorowa

Składniki:

Zupa pomidorowa

 

  • 2 spore kości mięsne(od schabu)
  • jarzynka
  • makaron wg uznania -najlepiej swojski
  • 5 sztuk większych pomidorów
  • sól, pieprz,cukier, ziele ang. , liśtek laur.
  • troszkę vegety
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 1 łyżka niepelna mąki

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa
Opłukane kości wrzucamy do garnka , wodę lekko solimy i gotujemy.Makaron gotujemy w odzdzielnym garnku.. Jarzynkę oczyszczamy i wrzucamy do zupy.Dodajemy listek laur. i ziele ang. , vegetę.Sparzone pomidory kroimy do rondelka , Gotujemy do momentu aż zmiękną i dadzą się przetrzeć przez sito i wlewamy do zupy.Gdy mięso odchodzi od kości obieramy je i wrzucamy do wywaru. Śmietanę roztrzepujemy z mąką podprawiamy zupkę , dosmaczamy solą ,pieprzem i koniecznie cukrem.Ja daję sporo , wtedy zupka jest taka winna.
Posypujemy natką . makaron dajemy do garnka do wywaru bądz nakładamy na talerze i zalewamy zupką.Z dojrzałych mięsistych pomidorów i dobrze dosmaczona jest naprawdę pyszna!