Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Zupa pomidorowa Vamilki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Inny smak tradycyjnej zupy. Danie wegańskie.

Zupa pomidorowa Vamilki

Składniki:

Zupa pomidorowa Vamilki

 

  • 1 kg pomidorów
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • oliwa
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • ostra papryka w proszku lub chilli

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa Vamilki
Cebulę i czosnek posiekać. Pietruszkę i selera pokroić w cienkie słupki. Selera naciowego pokroić w plasterki. Rozgrzać w garnku kilka łyżek oliwy i podsmażyć na niej na jasnozłoto cebulę, czosnek, selera, pietruszkę i selera naciowego. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Można usunąć gniazda nasienne ale jeśli komuś nie przeszkadzają podczas jedzenia, nie trzeba. Pomidory zmiksować na gładko i zalać nimi podsmażone wcześniej warzywa. Ugotować wszystko do miękkości. W trakcie można podlewać wodą. Przyprawić solą i dwoma rodzajami papryki według uznania. Najlepiej smakuje z grzankami.

Tagi:

pomidory