Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa pomidorowa z kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zupa pomidorowa z kluseczkami to sycący i rozgrzewający obiad na jesienne popołudnia. Kluseczki te nadają się do większości pysznych zup zamiast klasycznego makaronu.

Zupa pomidorowa z kluseczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowa z kluseczkami

 

  • Zupa:
  • 1/4 porcji rosołowej z kaczki
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z kluseczkami
Porcję myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy około 2 l wody i gotujemy wywar soląc go. Pietruszkę i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Z wywaru ściągamy szumowinę i dodajemy pietruszkę, marchewkę i porę, gotujemy 15 minut. Pomidory przekładamy do blendera i rozdrabniamy, zalewamy nimi zupę, dodajemy koncentrat, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki.Przygotowujemy kluseczki. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól – miksujemy by ciasto było gładkie dość gęste. W garnku zagotowujemy osolona wodę. Małą łyżeczkę moczymy we wrzątku, nabieramy ciasto, odcinamy drugą łyżeczką kluseczki rzucając na wodę. Gotujemy około 2 minuty, wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy. Nakładamy do miseczek kluseczki i zalewamy gorącą zupą.
Zupa pomidorowa z kluseczkami
Etap 1 na kawałku porcji gotujemy wywar do zupy
Zupa pomidorowa z kluseczkami
Etap 2 do wywaru dodajemy pokrojone warzywa
Zupa pomidorowa z kluseczkami
Etap 3 dodajemy zblendowane pomidory oraz koncentrat doprawiamy do smaku
Zupa pomidorowa z kluseczkami
Etap 4 przygotowujemy ciasto na kluseczki i je gotujemy