Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z kluseczkami
Porcję myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy około 2 l wody i gotujemy wywar soląc go. Pietruszkę i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Z wywaru ściągamy szumowinę i dodajemy pietruszkę, marchewkę i porę, gotujemy 15 minut. Pomidory przekładamy do blendera i rozdrabniamy, zalewamy nimi zupę, dodajemy koncentrat, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki.Przygotowujemy kluseczki. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól – miksujemy by ciasto było gładkie dość gęste. W garnku zagotowujemy osolona wodę. Małą łyżeczkę moczymy we wrzątku, nabieramy ciasto, odcinamy drugą łyżeczką kluseczki rzucając na wodę. Gotujemy około 2 minuty, wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy. Nakładamy do miseczek kluseczki i zalewamy gorącą zupą.