Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Zupa pomidorowa z makaronem i mięsnymi kulkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna zupa pomidorowa ugotowana na rosole. Podana z makaronem i mięsnymi kuleczkami to pożywny obiad.

Zupa pomidorowa z makaronem i mięsnymi kulkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowa z makaronem i mięsnymi kulkami

 

  • zupa:
  • 1 porcja rosołowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • natka pietruszki
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 

  • makaron

 

  • mięsne kulki
  • 20 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 łyżka semoliny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z makaronem i mięsnymi kulkami
Porcję mięsną myjemy i wkładamy do garnka, gotujemy na niej wywar, dodając obrane warzywa z kapustą. Kiedy wywar jest gotowy wyciągamy mięso. Dodajemy koncentrat i zagotowujemy, doprawiamy sola i pieprzem. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy semoliny, sól, pieprze i mieszamy. Formujemy niewielkie kuleczki mięsne, które smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Kulki wkładamy do zupy i gotujemy 5 minut. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Do miseczki przekładamy makaron, zalewamy go zupa z mięsnymi kulkami.
Zupa pomidorowa z makaronem i mięsnymi kulkami
Etap 1 gotujemy na porcji rosół wraz z warzywami
Zupa pomidorowa z makaronem i mięsnymi kulkami
Etap 2 dodajemy koncentrat pomidorowy do rosołu
Zupa pomidorowa z makaronem i mięsnymi kulkami
Etap 3 smażymy mięsne kuleczki wieprzowe
Zupa pomidorowa z makaronem i mięsnymi kulkami
Etap 4 kulki mięsne gotujemy w zupie i podajemy z makaronem