Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa pomidorowa z paprykowym kremem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moja rodzina uwielbia zupy pomidorowe, a ta z nutką paprykowego smaku nadanego przez pastę została pochłonięta w szybkim tempie :)

Zupa pomidorowa z paprykowym kremem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pomidorowa z paprykowym kremem

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • natka pietruszki
  • 1 puszka pomidorów
  • pieprz sól
  • pasta paprykowa około 4-5 łyżek stołowych
  • ryż po około 50-70 g na osobę

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z paprykowym kremem
Kurczaka myjemy i zalewamy wodą, gotujemy przez około 5 minut i ściągamy szumowinę, w tym czasie warzywka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach (marchewkę i pietruszkę) pozostałe wkładamy w całości do zupki, całość gotujemy przez około 10 minut, następnie puszkę pomidorów otwieramy, przelewamy do malaksera i dokładnie rozdrabniamy, zalewamy pomidorami rosołowy wywar, dodajemy posiekaną natkę i gotujemy 5 minut, w tym czasie dodajemy pastę paprykową i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowania, Na talerzyki nakładamy ryż, zalewamy go gorącą zupką i podajemy
Zupa pomidorowa z paprykowym kremem
do wywaru rosołowego dodajemy pomidory i pastę paprykową
Zupa pomidorowa z paprykowym kremem
zupkę doprawiamy wg uznania pieprzem i solą
Zupa pomidorowa z paprykowym kremem
do miseczek nakłądamy ugotowany ryż który zalewamy zupką