Sposób przygotowania:
Zupa Pomidorowa z Roztrzepanym Jajkiem
► Udko umyć, warzywa umyć, obrać lub oskrobać, marchewkę, korzeń pieruszki i seler przeciąć wzdłuż na pół, wszystko wrzucić do garnka, zalać wodą tak, żeby przykryła zawartość garnka i zagotować. ► Po zagotowaniu – wywar posolić, popieprzyć, wrzucić kostkę rosołową i odkryty, gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Mięso i warzywa wyjąć, marchewkę drobno posiekać lub rozgnieś widelcem i z powrotem wrzucić do wywaru. W międzyczasie w szklance roztrzepać jajko z mąką. ► Teraz do wywaru dodać, przecier pomidorowy, doprowadzić do wrzenia i mieszająć, wolno wlewać rozkłócone jajko, gotować aż jajko się zetnie i zupa zgęstnieje, posypać posiekaną natkę pietruszki. ► Zupę przyprawić do smaku, dodać śmietanę, wymieszać i odstawić by wszystkie smaki się połączyły.