Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Zupa Pomidorowa z Roztrzepanym Jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka domowa zupa pomidorowa - bardzo łatwa w przygotowaniu

Zupa Pomidorowa z Roztrzepanym Jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa Pomidorowa z Roztrzepanym Jajkiem

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 kostka ( rosółu z kury )
  • przecier pomidorowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól / pieprz / maggi

 

Sposób przygotowania:

Zupa Pomidorowa z Roztrzepanym Jajkiem
► Udko umyć, warzywa umyć, obrać lub oskrobać, marchewkę, korzeń pieruszki i seler przeciąć wzdłuż na pół, wszystko wrzucić do garnka, zalać wodą tak, żeby przykryła zawartość garnka i zagotować. ► Po zagotowaniu – wywar posolić, popieprzyć, wrzucić kostkę rosołową i odkryty, gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Mięso i warzywa wyjąć, marchewkę drobno posiekać lub rozgnieś widelcem i z powrotem wrzucić do wywaru. W międzyczasie w szklance roztrzepać jajko z mąką. ► Teraz do wywaru dodać, przecier pomidorowy, doprowadzić do wrzenia i mieszająć, wolno wlewać rozkłócone jajko, gotować aż jajko się zetnie i zupa zgęstnieje, posypać posiekaną natkę pietruszki. ► Zupę przyprawić do smaku, dodać śmietanę, wymieszać i odstawić by wszystkie smaki się połączyły.
Zupa Pomidorowa z Roztrzepanym Jajkiem
Po zagotowaniu - wywar posolić - popieprzyć i wrzucić kostkę rosołową - odkryty gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Zupa Pomidorowa z Roztrzepanym Jajkiem
Marchewkę - korzeń pieruszki i seler przeciąć wzdłuż na pół - wrzucić do garnka - zalać wodą tak żeby przykryła zawartość garnka i zagotować.
Zupa Pomidorowa z Roztrzepanym Jajkiem
Udko z kurczaka umyć - świeże warzywa umyć i cienko obrać lub oskrobać.