kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1029]

Zupa pomidorowa z ryżem i soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na zupę pomidorową. Ugotowana na domowym rosole z dodatkiem ryżu i soczewicy smakuje wyśmienicie. Polecam.

Zupa pomidorowa z ryżem i soczewicą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pomidorowa z ryżem i soczewicą

 

  • 5 szklanek rosołu
  • 3 marchewki
  • woreczek ryżu
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy
  • 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z ryżem i soczewicą
Rosół przelewamy do garnka i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy marchew i kroimy w słupki, myjemy. Wkładamy do garnka z gotującym się rosołem.

Po 20 minutach gotowania dodajemy woreczek z ryżem i wsypujemy soczewicę, gotujemy razem przez około 15 minut.

Następnie wyjmujemy ryż i dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.

Woreczek rozcinany i wkładamy ryż do zupy. Przed podaniem dekorujemy.
Zupa pomidorowa z ryżem i soczewicą
Obraną marchew ze skórki, kroimy w słupki i myjemy.
Zupa pomidorowa z ryżem i soczewicą
Marchew wkładamy do garnka z rosołem i gotujemy przez 20 minut.
Zupa pomidorowa z ryżem i soczewicą
Następnie wkładamy woreczek ryżu i dosypujemy soczewicę.