Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z soczewicą i papryką
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilkę na patelni. Po chwili dodajemy czosnek i smażymy wszystko razem. Do garnka wlewamy połowę bulionu, dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem, puszkę pomidorów wraz zalewą, soczewicę i liść laurowy. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka, około 30 minut stopniowo podlewając resztą bulionu. W międzyczasie paprykę kroimy w drobną kostkę. Po 20 minutach dodajemy paprykę, po szczypcie oregano, rozmarynu i tymianku oraz paprykę słodką i ostrą. Całość doprawiamy do smaku jeszcze solą i pieprzem. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy kuskus i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aby kuskus napęczniał. Zupa bardzo ładnie prezentuję się z dodatkiem koperku lub natki. Życzę smacznego :)