ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Zupa pomidorowa z tartymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa pełna zdrowych składników dzięki zawartości tartych warzyw.

Zupa pomidorowa z tartymi warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pomidorowa z tartymi warzywami

 

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • pół selera (lub cały mały)
  • łyżka śmietanki UHT
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • makaron (dowolny kształt, można użyć kilku na raz)
  • sól
  • pieprz
  • tabasco

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z tartymi warzywami
Warzywa myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy, gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wrzucamy makaron(y). Jeśli wybierzemy dwa kształty, to najpierw wrzucamy ten który jest drobniejszy, a dopiero po kilku minutach ten grubszy (ja np. wybrałam wstążki i kokardki, najpierw wrzuciłam kokardki). Gdy makarony zmiękną dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy zupę dalsze kilka minut. Po tym czasie doprawiamy ją pieprzem i tabasco (5-6 kropel), oraz dodajemy śmietankę UHT. Zupę podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Zupa pomidorowa z tartymi warzywami
Warzywa myjemy przed obieraniem, jest to ważne ze względów higienicznych.
Zupa pomidorowa z tartymi warzywami
Potarte warzywa obecne w zupie wzbogacą jej wartość odżywczą oraz smak.
Zupa pomidorowa z tartymi warzywami
Tabasco doda naszej zupie charakteru, a użycie różnych kształtów makaronu przegoni nudę z talerza.