Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa ze świeżych pieczonych pomidorów
Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wykroić zielone zgrubienia po ogonku. Pokrojone pomidory ułożyć skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Razem z pomidorami ułożyć też nieobrane ząbki czosnku.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec ok 10-15 minut, aby skórka z pomidorów się zmarszczyła i lekko ściemniała dzięki temu będzie się łatwo się ściagała. Podpieczone pomidory i czosnek obrać i przełożyć do garnka.
Do garnka wlać też sok z blaszki, który puściły pomidory podczas pieczenia. Pomidory w garnku zalać bulionem, dodać 1 łyżkę przyprawy i zagotować. Gotować ok 10 minut. Zestawić z ognia. Dodać śmietanę i wszystko zmiksować blenderem. Gotową zupkę podałam z makaronem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec ok 10-15 minut, aby skórka z pomidorów się zmarszczyła i lekko ściemniała dzięki temu będzie się łatwo się ściagała. Podpieczone pomidory i czosnek obrać i przełożyć do garnka.
Do garnka wlać też sok z blaszki, który puściły pomidory podczas pieczenia. Pomidory w garnku zalać bulionem, dodać 1 łyżkę przyprawy i zagotować. Gotować ok 10 minut. Zestawić z ognia. Dodać śmietanę i wszystko zmiksować blenderem. Gotową zupkę podałam z makaronem.
lavvenda