migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa pomidorowa ze świeżych pieczonych pomidorów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Znana i lubiana zupka pomidorowa. Do jej przygotowania użyłam pomidorków z własnego warzywniaczka-malinowych i lima.

Zupa pomidorowa ze świeżych pieczonych pomidorów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pomidorowa ze świeżych pieczonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa ze świeżych pieczonych pomidorów
Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wykroić zielone zgrubienia po ogonku. Pokrojone pomidory ułożyć skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Razem z pomidorami ułożyć też nieobrane ząbki czosnku.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec ok 10-15 minut, aby skórka z pomidorów się zmarszczyła i lekko ściemniała dzięki temu będzie się łatwo się ściagała. Podpieczone pomidory i czosnek obrać i przełożyć do garnka.

Do garnka wlać też sok z blaszki, który puściły pomidory podczas pieczenia. Pomidory w garnku zalać bulionem, dodać 1 łyżkę przyprawy i zagotować. Gotować ok 10 minut. Zestawić z ognia. Dodać śmietanę i wszystko zmiksować blenderem. Gotową zupkę podałam z makaronem. 
Zupa pomidorowa ze świeżych pieczonych pomidorów
Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wykroić zielone zgrubienia po ogonku. Pokrojone pomidory ułożyć skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Razem z pomidorami ułożyć też nieobrane ząbki czosnku.
Zupa pomidorowa ze świeżych pieczonych pomidorów
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec ok 10-15 minut, aby skórka z pomidorów się zmarszczyła i lekko ściemniała dzięki temu będzie się łatwo się ściagała.
Zupa pomidorowa ze świeżych pieczonych pomidorów
Podpieczone pomidory i czosnek obrać i przełożyć do garnka.

Tagi:

pomidory