Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa pomidorowo-grochowa z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomidorowa grochówka lub grochowa pomidorówka z mięsem mielonym.

Zupa pomidorowo-grochowa z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowo-grochowa z mięsem

 

  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 1 szczypta curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szklanka grochu łuskanego
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2,5 litra bulionu wieprzowego
  • 2 średnie marchewki
  • 2 liście pora
  • 2 liście selera
  • 40 dkg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowo-grochowa z mięsem
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na oleju. Dodać do niej curry, paprykę mieloną i pieprz, chwilę smażyć. Do cebuli dodać mięso i usmażyć je, cały czas mieszając. Do mięsa wsypać groch, dodać koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszać, wlać bulion i zagotować. Dodać obrane i pokrojone w półplasterki marchewki i oczyszczone liście pora i selera. Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy i gotować do miękkości wszystkich warzyw. Mąkę zrumienić na oleju, wlać do niej 1 szklankę zimnej wody, wymieszać. Zagęścić nią zupę. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa pomidorowo-grochowa z mięsem
Mięso mielone smażone w garnku z pokrojoną cebulą.
Zupa pomidorowo-grochowa z mięsem
Groch koncentrat pomidorowy i majeranek dodane do mięsa.
Zupa pomidorowo-grochowa z mięsem
Groch z mięsem zalany bulionem z marchewką porem i selerem.
Zupa pomidorowo-grochowa z mięsem
Zrumieniona na oleju pszenna mąka do zagęszczenia zupy.