Agata88

Agata88

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Zupa porowa z ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ma wyrazisty smak, jest bardzo łatwa do zrobienia i to jedna z zup, która smakuje nawet wybrednym niejadkom.

Zupa porowa z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa porowa z ziemniakami

Na zupę

Sposób przygotowania:

Zupa porowa z ziemniakami
Białe części pora dokładnie myjemy, kroimy w talarki, zalewamy 1 litrem bulionu z kostki ( tak aby bulion je przykrywał), i gotujemy 30 min. Ziemniaki obieramy, kroimy w niewielką kostkę, myjemy i gotujemy.

Gdy ziemniaki będą miękkie, mieszamy z porami, dodajemy 1 szklankę mleka. Przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy. Szczypior opłukujemy, osączamy i siekamy. Szczypiorkiem posypujemy zupę już na talerzu.
Zupa porowa.
Białe części pora myjemy i kroimy w talarki.
Zupa porowa.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i myjemy.
Zupa porowa.
Do zupy dolewamy 1 szklankę mleka, dodajemy masło i przyprawiamy.
Zupa porowa.
Szczypiorek opłukujemy, osączamy i siekamy.