polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Zupa porowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mojej rodzince najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym i posypana startym serem

Zupa porowa

Składniki:

Zupa porowa

 

  • 1 litr rosołu drobiowego
  • 1/2 kg białej części porów
  • 1/2 szklanki śmietany 18% do zupy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 żółtka
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa porowa
Pory oczyścić, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie. Wrzucić do gorącego rosołu, następnie dodać przecier pomidorowy. Gotować do momentu aż pory będą miękkie, wtedy wszystko dokładnie zmiksować. Śmietanę wymieszać z żółtkami, dodać do tego kilka łyżek zupy, a następnie ostrożnie połączyć z zupą, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.

Tagi:

zupa pory