Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Zupa porowa z mięsem i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sycąca, treściwa i rozgrzewająca zupa w sam raz na chłodniejsze dni. Po takiej zupie nie trzeba nawet przygotowywać drugiego dania.

Zupa porowa z mięsem i ziemniakami

Składniki:

Zupa porowa z mięsem i ziemniakami

 

  • 3 l czystego bulionu (wołowego lub wieprzowego)
  • 5 białych części porów
  • 3 marchewki
  • 1/2 kg karkówki bez kości
  • 12 ziemniaków
  • 300 g śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • przyprawa uniwersalna i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa porowa z mięsem i ziemniakami
1. Por pokroić w półplasterki. Mięso i marchew w drobną kostkę, ziemniaki w grubszą kostkę.

2.Por wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem i smażyć 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać mięso i smażyć kolejne 5 minut. Dorzucić marchew i podsmażyć przez chwilę. Zalać bulionem i gotować około 10 minut. Dorzucić ziemniaki i gotować do miękkości (15-20 minut).

3. Doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem według uznania. Podgotować przez minutę-dwie by smaki się przegryzły.

4. Na misce wymieszać śmietanę z 2 łyżkami wazowymi zupy aby nie było grudek. Wlewać powoli, ciągle mieszając do garnka. Zagotować i podawać. Smacznego!