iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa koperkowa z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Dla mnie zupa koperkowa to wiosenna zupa, bo wtedy mi najlepiej smakuje, o każdej porze roku można ją ugotować, ale tylko wiosną koper jest tak aromatyczny.

Zupa koperkowa z ziemniakami

Składniki:

Zupa koperkowa z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z ziemniakami
Skrzydełka zalać 1 litrem wody, dodać pietruszkę i seler w całości, a marchewkę pokrojoną w plasterki, następnie dołożyć lubczyk i grubsze łodygi koperku oraz ziemniaki pokrojone w większa kostkę, zagotować. Do garnka z zupą dodać 2 łyżeczki jarzynki i gotować, aż wszystko zmięknie. Skrzydełka wyjąć z zupy, oddzielić mięso i ponownie wrzucić je do garnka, wcześniej wyjąć z wywaru liście lubczyku i łodygi kopru. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i śmietaną, następnie zabielić nią zupę na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać posiekany koperek. Ja po dodaniu kopru zupy już nie gotuję.