slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 564]

Zupa porowo-serowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na rozgrzewającą i delikatną zarazem zupę z pora. Dodałam do niej serek topiony, który świetnie uzupełnił smak zupy.

Zupa porowo-serowa

Składniki:

Zupa porowo-serowa

 

  • 1 duży por (biała część)
  • 3 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 4 małe ziemniaki
  • 750 ml bulionu
  • 3 trójkąty serka topionego śmietankowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa porowo-serowa
Bulion wlewamy do garnka i wstawiamy do na gaz. Obieramy ziemniaki, marchewki i pietruszkę.

Myjemy je a następnie kroimy ziemniaki w kosteczkę a marchewki i pietruszkę w plasterki.

Por kroimy w cienkie krążki i myjemy. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Serek topiony kroimy drobno i dodajemy do gotującej się zupy.

Mieszamy razem, aż serki się rozpuszczą. Zdejmujemy zupę z ognia i podajemy.