Sposób przygotowania:
Grochówka z kociołkaKrok 1:

Dzień wcześniej groch dokładnie płuczemy. Następnie zalewamy na noc wodą i moczymy. Groch odcedzamy, ale wody nie wylewamy. Dodamy ją do zupy.
Krok 2:

Kiełbasę kroimy w duże kawałki. Boczek oddzielamy od skóry i kroimy w kostkę. Żeberka, boczek i kiełbasę obsmażamy. Cebulę obieramy i przypiekamy nad ogniskiem. Marchew, pietruszkę i por kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 3:

Do kociołka wlewamy wodę, w którym moczył się groch (ewentualnie możemy dolewać wody jeśli zupa będzie za gęsta). Dodajemy żeberka, skórę z boczku, marchew, cebulę, groch, liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy ok 30 minut.
Następnie dodajemy boczek, kiełbasę. Zamykamy kociołek i gotujemy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki oraz przesmażoną mąką, sól i pieprz do smaku i majeranek. Gotujemy ok 20 minut do miękkości.
Smacznego!