dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1189]

Grochówka z kociołka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo pożywna zupa grochowa, gotowana w kociołku nad ogniem. Przygotowanie trochę czasochłonne ale czasami warto zjeść obiad w innej formie.

Grochówka z kociołka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grochówka z kociołka

 

Sposób przygotowania:

Grochówka z kociołka

Krok 1:

Grochówka z kociołka
Opłukany groch moczymy w wodzie przez noc.

Dzień wcześniej groch dokładnie płuczemy. Następnie zalewamy na noc wodą i moczymy. Groch odcedzamy, ale wody nie wylewamy. Dodamy ją do zupy.

Krok 2:

Grochówka z kociołka
Boczek i kiełbasę kroimy i obsmażamy na rumianą.

Kiełbasę kroimy w duże kawałki. Boczek oddzielamy od skóry i kroimy w kostkę. Żeberka, boczek i kiełbasę obsmażamy. Cebulę obieramy i przypiekamy nad ogniskiem. Marchew, pietruszkę i por kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Krok 3:

Grochówka z kociołka
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do kociołka wlewamy wodę, w którym moczył się groch (ewentualnie możemy dolewać wody jeśli zupa będzie za gęsta). Dodajemy żeberka, skórę z boczku, marchew, cebulę, groch, liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy ok 30 minut.


Następnie dodajemy boczek, kiełbasę. Zamykamy kociołek i gotujemy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki oraz przesmażoną mąką, sól i pieprz do smaku i majeranek. Gotujemy ok 20 minut do miękkości.
Smacznego!