bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Książka Kucharska: Zupy z dyni - najlepsze przepisy

Zupa dyniowa z grzankami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienną porą często w moim domu gości zupa z dyni, która jest pyszna, rozgrzewająca i sycąca. Polecam.

Zupa dyniowa z grzankami

Składniki:

Zupa dyniowa z grzankami

 

  • 1,5 kilograma dyni Hokkaido
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 batat
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 litry rosołu
  • Sól, pieprz
  • Papryka chili
  • Słodka papryka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Grzanki czosnkowe

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z grzankami
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, na patelni roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Marchewką, pietruszkę oraz batata obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i razem smażmy przez 10-15 minut.

Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone warzywa i wlewamy rosół. Gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką i chili.

Całość miksujemy za pomocą blendera, zupę przelewamy na talerz i posypujemy grzankami czosnkowymi.