Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1080]

Zupa prowansalska - selerowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa jest pyszna, lekka i bardzo delikatna w smaku. Nie wymaga wielkich umiejętności, więc polecam ją dla każdego!

Zupa prowansalska - selerowa

Składniki:

Zupa prowansalska - selerowa

 

  • 1 litr wywaru jarzynowego
  • 250g selera (korzenia)
  • 250g ziemniaków
  • 1/2 białej części pora
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka mleka (ew. śmietanki)
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • gałka muszkatołowa (odrobinka, do smaku)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki
  • prażona cebulka (opcjonalnie)
  • groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Zupa prowansalska - selerowa

Warzywa:

Zupa prowansalska - selerowa
Zamiast oleju można użyć masła. To wg gustu i smaku.

Selera, ziemniaki i cebulę pokroić należy pokroić w kostkę, natomiast pora - w talarki. Warzywa przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem i dusić przez około 10 minut.

Gotowanie:

Zupa prowansalska - selerowa
Mleko nadaje zupie lekkości, ale można użyc śmietanki.

Podsmażone warzywa zalać wywarem i dodać listek laurowy. Całość gotować około 20 minut. Następnie do zupy wlać mleko i śmietankę.

Blendowanie:

Zupa prowansalska - selerowa
Do miksowania nalezy użyć blendera z nóżką.

Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest za gęsta - można dolać mleka, wywaru lub wody.

Całość:

Zupa prowansalska - selerowa
Zamiast groszku ptysiowego można użyć grzanek.

Zupę doprawić, zagotować i wymieszać z natką pietruszki. Po nalaniu do miseczek posypać prażoną cebulką i groszkiem ptysiowym.

Tagi:

zupa zupa krem