misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Kremowa zupa selerowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wykwintna zupa na gorące dni.

Kremowa zupa selerowa

Składniki:

Kremowa zupa selerowa

 

  • 40 dkg selera korzenia
  • 5 łodyg selera nać.
  • 20 dkg sera pleśniowego niebieskiego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 2 żółtka
  • 5 dkg posiekanych orzechów włoskich
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa selerowa
Oczyszczone łodygi selera posiekać a listki zostawić do dekoracji .Cebulę też posiekać i razem z łodygami selera podsmażyć przez 3 minuty na maśle. Dodać starty na tarce seler. Wlać gorący bulionwarzywny, doprawić do smakui gotować przez 30 minut. Zupę lekko ostudzići zmiksować.Ser pleśniowy pokroić na małe kostki, śmietanę wymieszać z żółtkami. Zmiksowaną zupę ponownie zagotować,dodać ser i podgrzewaćna małym ogniu aż częściowo się roztopi. Pod koniec wlać śmietankę, wymieszać i mocno podgrzać, nie doprowadzić do wrzenia.Ponownie doprawić sokiem z cytryny. Zupę podawaćposypaną uprażonymi orzechami , przybraną listkami selera.

Tagi:

sery ser seler