Zupa rybna (Chiny)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rybę pokroić w cienkie słupki, obtoczyć w mące, wymieszanej z odrobiną oliwy, cukrem,

Zupa rybna (Chiny)

Składniki:

Zupa rybna (Chiny)

 

  • 15 dag filetów z soli
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • główka sałaty
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 i 1/4 I wody
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka przyprawy chińskiej

Sposób przygotowania:

Zupa rybna (Chiny)
Rybę pokroić w cienkie słupki, obtoczyć w mące, wymieszanej z odrobiną oliwy, cukrem, pieprzem i sosem sojowym. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Imbir uprażyć na pozostałej oliwie. Wlać wodę i posolić do smaku. Po zagotowaniu dodać sałatę, przykryć i gotować na małym ogniu około 5 minut. Następnie włożyć rybę i gotować pod przykryciem 5-10 minut. Dodać szczyptę przyprawy chińskiej. Podawać z ryżem.