malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa ryżanka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

przed podaniem posypać natką. Bardzo lubię gotować dania proste, do dań tych należą zupy oraz sałatki.

Zupa ryżanka z pieczarkami

Składniki:

Zupa ryżanka z pieczarkami

 

  • 1 woreczek ryżu,
  • 3 marchewki,
  • 6 ziemniaków,
  • 20 dag pieczarek,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • udko z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Zupa ryżanka z pieczarkami
Do gotującego się osolonego bulionu wrzucamy udko, listki i gotujemy 15 min, dodajemy ryż, pokrojone w kostkę ziemniaki, pieczarki w plastry oraz marchewki, gotujemy około 20 min, następnie wyjmujemy udko zdejmujemy mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, zaprawiamy śmietaną i dodajemy szczyptę pieprzu, chwilę zagotować.