Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Zupa ryżowa na żołądkach drobiowych

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Delikatna, lekka zupka!!!

Zupa ryżowa na żołądkach drobiowych

Składniki:

Zupa ryżowa na żołądkach drobiowych

 

  • 0,5 kg żołądków drobiowych
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 2 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki ryżu
  • pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie

 

  • Proporcja na 2 litry wody.

Sposób przygotowania:

Zupa ryżowa na żołądkach drobiowych
Żołądki oczyścić, umyć, pokroić na części. Do garnka wlać 2 l. wody, włożyć żołądki,starte na jarzynowej tarce jarzyny i pokrojonego w półplasterki pora. Wsypać opłukany ryż. Dodać przyprawy i sól. Gotować do miękkości ryżu i żołądków. Kiedy są prawie miękkie, włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować jeszcze 15 min. Wrzucić sporo posiekanej natki pietruszki. SMACZNEGO

Tagi:

ryż