kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Zupa selerowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na zupę selerową z ziemniakami i marchewką. Zupa jest bardzo smaczna i pożywna. Polecam na obiad.

Zupa selerowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa selerowa

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 3 szkl wody
  • 30 dag selera
  • 2 ziemniaki
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa selerowa
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie myjemy udko i wkładamy do gotującej się wody. Marchewki obieramy i myjemy kroimy w kostkę. Seler obieramy i myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy razem z marchewką do garnka po 20 minutach gotowania mięsa.

Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w sporą kostkę i dodajemy do garnka po następnych 15 minutach. Gotujemy razem do miękkości warzyw i mięsa. Na końcu wlewamy śmietankę i dodajemy sól do smaku. Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Zupa selerowa
Obraną marchew ze skórki kroimy w kosteczkę.
Zupa selerowa
Obrany ze skórki seler kroimy w kostkę.
Zupa selerowa
Obrane i pokrojone ziemniaki wkładamy do wody i myjemy.
Zupa selerowa
Pokrojone warzywa i mięso gotujemy do miękkości.