kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Zupa selerowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną zupę selerową przygotowaną z dodatkiem czerwonej soczewicy. Gęsta i pożywna oraz szybka w przygotowaniu zupa, którą polecam na obiad.

Zupa selerowa z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa selerowa z soczewicą

 

  • 1 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średni seler ( 40 dag )
  • 2 ziemniaki
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka domowej przyprawy do zupy
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa selerowa z soczewicą
Zagotowujemy wodę w garnku.  W międzyczasie obieramy marchewki i pietruszkę, myjemy i kroimy w kosteczkę. Wkładamy do gotującej się wody.

Seler obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, myjemy. Dokładamy do zupy po 15 minutach gotowania się marchewki. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę i dokładamy do gotujących się warzyw. 

Gdy warzywa są prawie miękkie wsypujemy przyprawy i soczewicę. 

Po około 10 minutach dodajemy śmietankę i wszystko razem zagotowujemy..

Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Zupa selerowa z soczewicą
Obraną że skórki pietruszkę i marchew kroimy w kosteczkę.
Zupa selerowa z soczewicą
Obrany że skórki seler kroimy w sporą kostkę.
Zupa selerowa z soczewicą
Obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę.
Zupa selerowa z soczewicą
Do garnka z warzywami dosypujemy soczewicę i przyprawy.

Tagi:

obiad zupa