renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zupa z dyni z dodatkiem jabłka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z dyni z dodatkiem jabłka, aromatycznego curry indyjskiego i słodkiej wędzonej papryki. Polecam.

Zupa z dyni z dodatkiem jabłka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z dyni z dodatkiem jabłka

 

  • 500 g puree z pieczonej dyni ( mnie była to dynia makaronowa)
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka curry indyjskiego
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • sól do smaku
  • 100 ml śmietanki 12 %

Sposób przygotowania:

Zupa z dyni z dodatkiem jabłka

Etap 1

Zupa z dyni z dodatkiem jabłka
Cebulę, czosnek i pora posiekać i dusić na oliwie.

W wysokim garnku rozgrzać oliwę i poddusić pokrojone: por, cebulę i czosnek.

Etap 2

Zupa z dyni z dodatkiem jabłka
Jabłko należy obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić.

Następnie do garnka dodać jabłko, obrane i pokrojone w kostkę, dusić jeszcze ok. 5 minut.

Etap 3

Zupa z dyni z dodatkiem jabłka
W kolejnym etapie dodajemy puree z dyni.

Następnie dodać puree dyniowe i wymieszać.

Etap 4

Zupa z dyni z dodatkiem jabłka
Zupę z bulionem należy jeszcze gotować przez około 15 minut.

Dolewamy gorący bulion i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie doprawiamy przyprawami.

Etap 5

Zupa z dyni z dodatkiem jabłka
Zupe dyniowa z dodatkiem jabłka należy zmiksować.

Na koniec zupę miksujemy, mieszamy ze śmietanką i podajemy.