grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Zimowa zupa z soczewicy i ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozgrzewająca, zimowa zupa z soczewicy i ciecierzycy z dodatkiem słodkich ziemniaków, marchwi, selera, aromatyzowana ostrą papryką, listkiem laurowym i czosnkiem.

Zimowa zupa z soczewicy i ciecierzycy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zimowa zupa z soczewicy i ciecierzycy

 

  • 250 g ciecierzycy ugotowanej
  • 250 g soczewicy ugotowanej
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 5 marchewek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zimowa zupa z soczewicy i ciecierzycy

Przygotowanie warzyw

Zimowa zupa z soczewicy i ciecierzycy
Marchew możemy zastąpić kawałkami dyni.

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę ok. 2 cm.

Seler i marchewki kroimy w pionowe słupki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki

Przygotowanie zupy

Zimowa zupa z soczewicy i ciecierzycy
Ostrą paprykę możemy zamienić na słodką lub wędzoną dla uzyskania dodatkowego smaku.

W dużym i szerokim garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Szklimy cebulę do miękkości ok. 5 minut.

Do cebuli dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku, słodkie ziemniaki, marchewki oraz seler.

Warzywa doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na koniec dodajemy wywar warzywny, passate pomidorową oraz listki laurowe.

Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut.

Przygotowanie soczewicy i ciecierzycy

Zimowa zupa z soczewicy i ciecierzycy
Przed podaniem zupę dekorujemy natką pietruszki.

Do ugotowanych warzyw w zupie dodajemy ugotowaną soczewicę oraz ciecierzycę. Całość delikatnie mieszamy.

Zupę podgotowujemy na małym ogniu ok. 5 minut.