Sposób przygotowania:
Zimowa zupa z soczewicy i ciecierzycyPrzygotowanie warzyw
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę ok. 2 cm.
Seler i marchewki kroimy w pionowe słupki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki
Przygotowanie zupy
W dużym i szerokim garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Szklimy cebulę do miękkości ok. 5 minut.
Do cebuli dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku, słodkie ziemniaki, marchewki oraz seler.
Warzywa doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na koniec dodajemy wywar warzywny, passate pomidorową oraz listki laurowe.
Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut.
Przygotowanie soczewicy i ciecierzycy
Do ugotowanych warzyw w zupie dodajemy ugotowaną soczewicę oraz ciecierzycę. Całość delikatnie mieszamy.
Zupę podgotowujemy na małym ogniu ok. 5 minut.