Sposób przygotowania:
Gęsta zupa fasolowa
Fasolę opłukać, a następnie namoczyć w wodzie przez około 5 godzin (dlatego ze jest to fasolka średnia).
Po namoczeniu i odlaniu wody fasolkę przełożyć do gotującego się wywaru z boczku wędzonego oraz mięsa, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Gotować około 30 minut, wyjąć z zupy mięso, boczek i pokroić.
Cebule i ząbki czosnku po obraniu i pokrojeniu podsmażyć razem z pokrojoną w plastry kiełbasą.
Podsmażone składniki wraz z pokrojonym boczkiem i mięsem dodać do zupy i gotować do miękkości fasolki.
Dodać przyprawy oraz przecier ze świeżych pomidorów.
Na koniec do zupy fasolowej dodać lekką zasmażkę przygotowaną z masła i mąki.
Podawać z pieczywem.
Rada;
Do zupy oprócz przecieru swojej roboty możemy dodać 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej (ja nie dodaję, dodaję gdy gotuję fasolkę po bretońsku).
Po namoczeniu i odlaniu wody fasolkę przełożyć do gotującego się wywaru z boczku wędzonego oraz mięsa, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Gotować około 30 minut, wyjąć z zupy mięso, boczek i pokroić.
Cebule i ząbki czosnku po obraniu i pokrojeniu podsmażyć razem z pokrojoną w plastry kiełbasą.
Podsmażone składniki wraz z pokrojonym boczkiem i mięsem dodać do zupy i gotować do miękkości fasolki.
Dodać przyprawy oraz przecier ze świeżych pomidorów.
Na koniec do zupy fasolowej dodać lekką zasmażkę przygotowaną z masła i mąki.
Podawać z pieczywem.
Rada;
Do zupy oprócz przecieru swojej roboty możemy dodać 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej (ja nie dodaję, dodaję gdy gotuję fasolkę po bretońsku).
gusia1000