Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa z dyni z nutką imbiru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa krem z dyni hokkaido z sokiem z pomarańczy, imbirem i serkiem mascarpone to idealne połączenie. Dodatek imbiru sprawia że zupa jest rozgrzewająca i pysznie smakuje.

Zupa z dyni z nutką imbiru

Składniki:

Zupa z dyni z nutką imbiru

 

Sposób przygotowania:

Zupa z dyni z nutką imbiru

ETAP 1:

Zupa z dyni z nutką imbiru
Pokrojoną w kostkę dynię podsmażyć na maśle

Dynię umyć, usunąć miąższ z pestkami, pokroić w kostkę, smażyć 3-4 minuty na rozgrzanym maśle.

ETAP 2:

Zupa z dyni z nutką imbiru
Podsmażoną dynię zalać bulionem i gotować do miękkości

Następnie wlać bulion warzywny i sok z pomarańczy tyle aby płyn przykrył dynię.

Gotować pod przykryciem około 20-25 minut.

ETAP 3:

Zupa z dyni z nutką imbiru
Ugotowaną dynię należy dokładnie zmiksować

Miękką dynię zmiksować na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta dolać bulionu.

ETAP 4:

Zupa z dyni z nutką imbiru
Do zmiksowanej zupy dodać serek mascarpone.

Zmiksowaną zupę połączyć z serkiem mascarpone.

ETAP 5:

Zupa z dyni z nutką imbiru

Dodać starty na tarce świeży imbir, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dokładnie wymieszać, podgrzać.

Podawać z grzankami i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.