Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa selerowo-ziemniaczana z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso z kurczaka można zastąpić innym mięsem z kością lub dodać bulionetkę.

Zupa selerowo-ziemniaczana z mięsem

Składniki:

Zupa selerowo-ziemniaczana z mięsem

 

  • 1 seler naciowy
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawa curry do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa kucharek do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa selerowo-ziemniaczana z mięsem
Mięso umyć, włożyć do garnka, wlać 1 l zimnej wody i gotować. W rondelku rozgrzać oliwę, wsypać pokrojony w krążki por, oczyszczony z włókien i pokrojony seler, podsmażyć. Następnie połączyć z gotującym się mięsem. 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i utartą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Gdy mięso miękkie, wyjąć z zupy, pokroić na kawałki, włożyć z powrotem do zupy, dodać mąkę wymieszaną w1/2 szkl wody, zagotować, przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.