malwi

malwi

Kucharz
[Przepisów: 4]

Zupa serowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z moich ulubionych zup

Zupa serowa

Składniki:

Zupa serowa

 

  • serki topione różne: ze szczypiorkiem,z szynką,śmietankowy,co najmniej po 2-3 z rodzaju .Ilość serków zależy od ilości wody,zupa ma być kremowa.
  • starty ser żółty gouda
  • kostki rosołowe drobiowe lub warzywne
  • szczypiorek
  • i groszek ptysiowy-polecam ten z lidla ponieważ jest twardy,lekko słony i powoli nasiąka.

Sposób przygotowania:

Zupa serowa
Do gorącej wody wrzucamy kostki rosołowe,do bulionu dodajemy pojedyńczo serki topione i mieszamy,dobrze sie sprawdza trzepaczka do białek.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia,na koniec dodajemy start ser żółty i też mieszamy.Gorącą zupę wlewamy na talerze,posypujemy szczypiorkiem i dosypujemy groszek ptysiowy. Zupa jest najlepsza pierwszego dnia,nie nalezy zostawiać jej na drugi dzień ponieważ serki się zsiadają na dnie i przy odgrzewaniu się przypala,o ponownym rozpuszczeniu raczej nie ma mowy. Smacznego :)