przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Zupa serowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna kremowa zupa serowa

Zupa serowa

Składniki:

Zupa serowa

 

  • pół litra bulionu drobiowego
  • 20 dag żółtego sera
  • 20 dag topionego serka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1/2 litra mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz biały

Sposób przygotowania:

Zupa serowa
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba warzywa podsmażamy na maśle. Dodajemy do nich mąkę i też podsmażamy -niezbyt długo. Rozprowadzamy zasmażkę bulionem i podgrzewamy , stale mieszając, aż się zagotuje. Studzimy odrobinę, po czym miksujemy. Dolewamy mleko, dodajemy sól i pieprz. Ser i serek rozdrabniamy i dodajemy do zupy. Podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia serów.Śmietanę ubijamy i łączymy delikatnie z zupą. Podgrzewamy mocno, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Do zupy świetnie pasują grzanki.

Tagi:

sery ser