OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Zupa serowa z mini pulpecikami i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

pyszna, o ziołowym smaku i intensywnie serowa zupa z dodatkiem mini mięsnych kuleczek i makaronu rurki.

Zupa serowa z mini pulpecikami i makaronem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa serowa z mini pulpecikami i makaronem

 

  • 800 g mięsa mielonego (z tej porcji ok. 40 mini kuleczek)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich, majeranku i marynaty staropolskiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • sól
  • 1 duża cebula
  • 1,5l bulionu
  • olej
  • 1 op. serka topionego z ziołami
  • opakowanie makaronu rurki
  • kostka bulion na wędzonym boczku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Zupa serowa z mini pulpecikami i makaronem
Mięso przyprawić i odstawić do przegryzienia na ok. 30min. Wymieszać dokładnie z jajkiem i 1 łyżką mąki. Formować z powstałej masy mięsnej - małe kuleczki i obtaczać w mące.

Cebulę pokroic w pióra, zeszklić na rozgrzanym oleju wraz z czosnkiem- przekrojonym na 4 części. Dodać mięsne kuleczki i delikatnie podsmażyć. Zalać bulionem.

Doprowadzić do wrzenia. Można dodać kostkę bulionową na wędzonym boczku. Dusić wszystko pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać serek topiony i gotować jeszcze do rozpuszczenia.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Porcjami układać w miskach, zalewać serową zupą z pulpecikami. 
Zupa serowa z mini pulpecikami i makaronem
formujemy mięsne kuleczki, cebulę kroimy w piórka
Zupa serowa z mini pulpecikami i makaronem
kuleczki zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
Zupa serowa z mini pulpecikami i makaronem
podsmażamy je na cebuli z dodatkiem czosnku