jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zupa serowa z szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

zupa serowa z szynką, doskonała na każdy dzień

Zupa serowa z szynką

Składniki:

Zupa serowa z szynką

 

  • 20 dag serka topionego z szynką
  • 10 dag gotowanej szynki
  • 25 dag ziemniaków
  • 10 dag marchewki
  • 10 dag selera naciowego
  • 3 szklanki rosołu warzywnego instant
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki - posiekana
  • sól
  • pieprz
  • tarta gałka muszkatałowa

Sposób przygotowania:

Zupa serowa z szynką
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Oczyścić marchew i seler. Seler pokroić w plasterki, marchewkę w cieniutkie słupki. Część warzyw odłożyć, resztę zalać w rondlu rosołem. Gotować do miękkości, dokładnie rozmiksować w wywarze. Szynkę pokroić w paski, podsmażyć na tłuszczu z odłożonymi warzywami. Włożyć do zupy, gotować 5 minut. Dodać pokrojony serek topiony, podgrzewać zupę, aż ser się całkiem rozpuści. Doprawić do smaku, zdjąć z ognia. Zaciągnąć żółtkiem, posypać natką pietruszki.

Tagi:

tarta szynka